Evankeliumin asialla Israelissa yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa


Kesällä 2015 teimme outreach-työn yhteyshenkilöinä matkan Israeliin tarkoituksenamme solmia
suhteita paikallisiin messiaanisiin toimijoihin. Saimme viettää viikon verran helteisessä Tel Avivissa ja Jerusalemissa. Olimme etukäteen sopineet menevämme tapaamaan Tel Avivin vanhan Jaffan alueella toimivan Beit Immanuelin seurakunnan nuorisopastoria keskustellaksemme mahdollisuuksista lähettää outreach-tiimejä palveluyhteyteen heidän kanssaan. Ajatella, että melkeinpä kiven heiton päässä paikasta, jossa Jumala rohkaisi Pietaria viemään evankeliumia pakanoille, saamme nyt olla tuomassa ilosanomaa takaisin juutalaiselle kansalle!

Keskustellessamme pastorin kanssa kävi ilmi, että seurakunnan monipuoliset työmuodot antavat mahdollisuuden osallistua tavoittavaan toimintaan, kun siitä etukäteen sovitaan. Tällöin outreach-tiimiläiset voivat mm. käydä tervehtimässä holokaustin kokeneita vanhuksia tai osoittamassa rakkautta vammaisille tai yksinhuoltajille. Ihmisten kohtaaminen näiden rakkauden tekojen kautta on paikallisille messiaanisille uskoville oivallinen tapa kertoa siitä, mitä Jeesuksen tunteminen saa uskovissa aikaan. Turistina maahan tullessa luontevia kohtaamisia juutalaisiin saa melkeinpä missä tahansa liikkuessaan niin kuin Herra tilanteita milloinkin avaa, vaikkapa bussipysäkillä jutustellen, rannalla auringosta nauttien tai kauppareissulla. Innokkaita evankelistoja pastori ohjeisti kuitenkin toimimaan viisaasti ja Pyhää Henkeä kuunnellen, jotta esimerkiksi jaettu kirjallisuus päätyy asiasta kiinnostuneiden luettavaksi eikä kadunkulmien jäteastioihin. Jos aikataulu antaa periksi, kannattaa osallistua myös Beit Immanuelin perjantaiseen sapattikokoontumiseen, jossa voi kokea yhteyttä paikallisten messiaanisten juutalaisten kanssa.

Toinen tapaamisemme oli Jerusalemin Bible Societyssa eli paikallisella Raamattuseuralla. Myös siellä oltiin kiinnostuneita suomalaisten outreach-tiimien kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Palveluyhteydessä Raamattuseuran kanssa avautuukin mahdollisuus suoraan kadulla tehtävään evankeliointiin ja ollaanpa siellä valmiita järjestämään myös pienimuotoista opastusta juutalaisten kohtaamiseen. Kirjan kansan tapauksessa mitä luonnollisin paikka tähän onkin Jaffa-kadulla sijaitseva Raamattuseuran kirjakauppa, jossa vierailee viikottain messiaanisesta uskosta kiinnostuneita juutalaisia. Kirjakaupan tiloissa on kekseliäästi otettu käyttöön myös taiteen keinot kertoa Messias Jeesuksesta. Profeetalliset taideteokset tuovat tutut Tooran kertomukset Joosefista Messiaan esikuvana helposti omaksuttavassa muodossa osaksi keskustelua juutalaisten kanssa.

Avautukoon näiden paikallisten yhteystyötahojen kanssa niin Tel Avivissa kuin Jerusalemissakin meille juutalaistyötä tekeville ovi suureen ja hedelmälliseen työhön tuoden jatkumoa vuosittain Israeliin suuntaaville outreach-tiimeille, jotka lähtevät Jumalan omaisuuskansan pariin! Oli sitten kyse rakkauden osoittamisesta juutalaisille sanoin tai teoin, palveleva ja rakastava asenne vetää ihmisiä puoleensa ja näin voimme olla levittämässä Messiaan tuoksua siellä missä kuljemmekin, niin yksittäisinä uskovina, kuin outreach-matkalaisinakin. Oikeaan aikaan lausutut sanat ja rohkaisut saattavat olla juutalaiselle yksi askel lähemmäksi Messiaan tuntemista. Jokaisella meillä on omat inhimilliset lahjat sekä armolahjamme, jotka voimme ottaa käyttöön juutalaisia kohdattaessa, liittyivät ne sitten käytännönläheiseen auttamis- tai palvelutyöhön, tai evankeliumin julistamiseen kaikenlaisia luovia lahjoja unohtamatta. Ensimmäisen Pietarin kirjeen 4:11 sanoin: ”Jos joku puhuu, puhukoon kuin Jumalan sanoja. Jos joku palvelee, palvelkoon sen voiman mukaan, jonka Jumala antaa, että Jumala tulisi kaikessa ylistetyksi Jeesuksen Kristuksen kautta.”

T.T&H.T


Tel Aviv-Yafo


Bible Society Jerusalem