UNKARIN JUUTALAISTYÖ       
                                  

Unkarissa on ollut juutalainen yhteisönsä aina 1000 -luvulta jKr. Juutalaisilla oli 1300 -luvun puoliväliin asti merkittävä asema maan talouselämän kehittämisessä ja he toimivat korkeissa asemissa Unkarilaisessa yhteiskunnassa. 1300-1500 -luvulla juutalaisia vastaan nostettiin vääriä syytöksiä rituaalimurhista, mikä vaati monen juutalaisen hengen. 1700 -luvulla alkoi toinen juutalaisten menestyksen aikakausi. Tällöin he antoivat suuren panoksen Unkarille, erityisesti kaupankäynnin, teollisuuden, taiteiden ja tieteiden alueilla. Vuonna 1896 hyväksyttiin laki, joka teki juutalaisesta uskosta laillisen ja kristinuskon kanssa tasavertaisen. Tällöin sulautumisen halu muuhun väestöön valtasi alaa juutalaisessa yhteisössä ja suuri määrä vaihtoi uskontoaan tai hylkäsi uskonsa kokonaan.

Juutalaisvastainen politiikka lakeineen alkoi nousta esiin 1930 -luvulla. Saksalaisten miehitettyä Unkari 1944, juutalaisia alettiin pakkosiirtää keskitysleireille. Unkarin 900 000 juutalaisesta 600 000 menehtyi natsien ja Unkarin fasistien toimien seurauksena. Sodan jälkeen Unkarin neuvostokommunistinen hallitus jatkoi juutalaisten vainoamista.

Tällä hetkellä Unkarissa on noin 80 000 - 120 000 juutalaista ja se onkin yksi suurimmista juutalaisyhteisöistä Euroopassa. Juutalaisista noin 80 % asuu Budapestissä. Holokaustin muisto vaikuttaa vielä juutalaisten keskuudessa ja monet eivät halua julkistaa omia juuriaan. Antisemitismi on Unkarissa joidenkin tietojen mukaan Euroopan vahvinta ja kasvaa edelleen.

Olemme perheenä saaneet Jumalalta näyn saavuttaa juutalaisia ja olemme nyt asuneet Budapestissä noin vuoden. Tänä aikana olemme saaneet tietoa juutalaisten tämänhetkisestä tilanteesta ja nähneet antisemitismin olemassaolon. Yksittäisiä uskovia/messiaanisia juutalaisia on eri kristillisissä seurakunnissa, mutta määrä on pieni koko yhteisöön nähden. Haluamme osaltamme olla sytyttämässä näkyä juutalaisten saavuttamisesta seurakuntien keskellä. Pyydämme ennen kaikkea esirukousta Unkarin juutalaisten puolesta.

Jouni, Anna-Maria, Eemeli ja Leevi Pursiainen
 
Uusin uutiskirje: tästä

Pursiaiset Dohany Synagogan edessä

 

Elämän puu- muistomerkki. Jokainen lehti symbolisoi holokaustin uhria.

Budapestin Dohany Synagoga on Euroopan suurin

Näkymä Gellert kukkulalta